Preview Mode Links will not work in preview mode

Teologiska samtal om böcker med Joel Halldorf och Patrik Hagman. En bokklubb där lyssnarna kan bidra med frågor & funderingar.

Läsarpodden produceras av tidningen Dagen i samarbete med Teologiska högskolan i Stockholm.

Dec 5, 2016

Joel och Patrik tar sig an årets nobelpristagare i litteratur, Bob Dylan, och samtalar om Dylans förhållande till Bibeln och kristendomen, om popmusik som andligt rum och om bluesens sakramentala karaktär.


Nov 7, 2016

I Elena Ferrantes bok "Min fantastiska väninna" får vi följa Lila och Elenas uppväxt i 1950- och 1960-talets Neapel. Patrik och Joel diskuterar kvinnors vänskap, möjligheten att lämna sitt förflutna bakom sig och religionens osynlighet i Ferrantes universum.


Oct 3, 2016

Kyrkofadern Irenaeus av Lyon skriver sitt verk "Mot heresierna" på 100-talet, före mycket av det som vi förknippar med kristendomen ännu är fixerat. Men har han något att lära oss i dag? Patrik och Joel samtalar om tidig kristen bibelsyn, teologisk argumentation och gränserna för vad vi egentligen kan veta.


Sep 5, 2016

Joel och Patrik pratar om "Kristens resa" av John Bunyan. På vilket sätt har den boken format frikyrkligheten, och är den verkligen aktuell i dag? Eller har frikyrkorna rört sig för långt bort ifrån den religiösa värld som den var ett uttryck för? De samtalar också om livets kamp, om döden och om en teologi...


May 2, 2016

"Rosens namn" av Umberto Eco är en deckare i klostermiljö, där brutala mord varvas med teologiska diskussioner. En perfekt bok för Läsarpodden, med andra ord! Patrik och Joel samtalar om radikalitet och fanatism, skönlitterär historieskrivning och Ecos mörka bild av det moderna samhället.